• Mandelaplein 1, 1314 CG ALMERE
  • info@work2b.nl
  • 036 - 200 22 33
  • Work2B is lid van de en maakt deel uit van de Taskforce Arbeidsmarkt

Wat mag je verwachten van jouw nieuwe baan?

W2B_HP_manoncliff

Wat mag je verwachten van jouw nieuwe baan?

 

Stel; je zoekt werk. Wat wil je dan precies voor jezelf bereiken? Je wilt het allerbeste voor jezelf. Maar wat is dat nu precies; het beste voor jezelf? Dat is niet alleen maar wat je nu krijgt, maar zeker ook wat je over een half jaar, een jaar of nog verder in de tijd van jouw werkgever gaat ontvangen. Jouw baan start misschien morgen, maar loopt hopelijk nog maanden en wellicht zelfs jaren de toekomst in. En wanneer je het naar je zin hebt en je voelt je gewaardeerd, stop je er meer energie in, ben je succesvoller en kom je er verder mee. Zo werkt dat nu eenmaal. De overwegingen rondom jouw baan gaan veel verder dan alleen in geld uitgedrukt en dat is maar goed ook. Lees verder en wees slim in je keuze; 

Wat is precies de arbeidsmarkt?

De markt voor arbeid bestaat uit bedrijven, die arbeidsplaatsen aanbieden en daarmee medewerkers vragen en daarnaast de mensen, die zichzelf aanbieden om te werken en dat zijn dus de vragers van de arbeidsplaatsen. Daaromheen zijn er allerlei belangenpartijen zoals het UWV, bemiddelaars die namens die bedrijven arbeid aanbieden en werkcoaches, bemiddelaars en -trainers, die moeten zorgen dat de markt haar werk doet en mensen gemakkelijk en snel aan het werk kunnen gaan. De vraag naar ‘werkers’ en het aanbod van ‘werkers’ geldt als ‘de arbeidsmarkt’.

Vraag en aanbod in de arbeidsmarkt; hoe werkt dat?

Door middel van vacatureadvertenties, die tegenwoordig meestal op vacaturewebsites worden geplaatst, maakt de vrager naar arbeid, de werkgever, de functie waarvoor gezocht wordt bekend. Daarop kun je solliciteren, wat betekent dat je laat weten dat je interesse hebt voor deze functie en graag in aanmerking wilt komen. Dat doe je zeer waarschijnlijk samen met een aantal, soms zelfs heel veel, andere sollicitanten. Wanneer je door de eerste selectieronde komt, ben je van sollicitant een kandidaat geworden. Met de kandidaten wordt meestal één of meerdere gesprekken gevoerd.

Nu komt het; wanneer er dringend nieuwe medewerkers worden gevraagd en er zijn maar weinig kandidaten (of wellicht zelfs maar 1 kandidaat), dan heb je als aanbieder van arbeidskracht een relatief grote macht. Het is lastig om te weten of je één uit weinigen bent of één van de velen, omdat de werkgever jou dit vaak niet vertelt. Je kunt daar natuurlijk wel naar vragen en wanneer je daarop een eerlijk antwoord krijgt, kun je iets meer eisen stellen. Ook geldt, dat wanneer er veel meer vacatures zijn van het werk dat je wilt gaan doen, je dus gemakkelijker aan werk komt en je dus de beste condities voor jezelf kunt uitzoeken. Zo bieden sommige werkgevers heel leuke dingen aan om jou te overtuigen om bij hén te komen, zoals bonussen, reisjes, deeltijd- en flexwerken, lekkere lunches, fietsen en auto’s van de zaak en ook laptops en Iphones worden aangeboden om het maar extra aantrekkelijk te maken. Wanneer je weet dat dit voor jou bereikbaar is, kun je dus de allerbeste werkgever voor jezelf uitzoeken. Maar wanneer weet je nu wat het allerbeste aanbod is? Niet altijd is een hoog salaris het allerbeste…

Jouw behoeften kennen:

Wanneer je weet wat je wilt, en ook vooral wat niet, dan is het gemakkelijk zoeken. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor werk. Het wordt pas moeilijk wanneer je het niet weet. Het simpelst is het om het loon als vertrekpunt te nemen; je werkt uiteindelijk om geld te verdienen. Maar dat is echt te simpel; geld is lang niet alles! Je besteedt namelijk veel tijd aan werken en dan moet het natuurlijk ook wel iets leuks zijn wat je moet doen en iets wat je ligt. Ook is het fijn wanneer je leuke collega’s om je heen hebt en dat je werkplek er leuk uitziet en voorzien is van wat comfort…

Andere argumenten dan geld

Hopelijk ben je het met me eens; alleen geld is té kort door de bocht. Maar waar baseer je jouw keuze op. Voordat je solliciteert, heb je diverse bronnen waar je op af kunt gaan. Allereerst presenteert jouw mogelijk nieuwe werkgever zich waarschijnlijk op haar eigen website met verhalen en/of filmpjes en daarnaast is van iedere werkgever-van-enig-formaat recensies te vinden via indeed, werk.nl, Glassdoor, monsterboard maar ook op Facebook en Instagram staat het nodige aan ervaringen met een bedrijf en/of een werkgever. Ook kun je bij familie en vrienden navraag doen of ze de werkgever kennen en hun recensies aanhoren. Zo krijg je vooraf een bepaald beeld of je er wilt werken.

Jezelf ontwikkelen

Wanneer je niet zomaar een keuze wilt maken, maar rekening wilt houden met bijvoorbeeld jouw studierichting om niet voor even, maar voor langere tijd ergens aan de slag te gaan, dan is de begeleiding, coaching en de ontwikkelingsmogelijkheden binnen het bedrijf ook van groot belang. Je carrièrepad begint dan wellicht op een wat lager niveau, maar je wilt graag investeren in jezelf en daarmee binnen afzienbare tijd op een hoger niveau terecht komen. Dan krijg je pas echt waar je al die tijd op school of de uni voor hebt zitten zwoegen. Het is dus belangrijk om te bepalen of je een baan kies om gewoon lekker aan de slag te zijn of dat het het startpunt van de door jou zorgvuldig gekozen carrière is.

Gezellige collega’s

Wat te denken van al die tijd dat je op je werk zit en optrekt met mensen, die je niet per sé hebt uitgezocht als vrienden? Dat worden ze dus vanzelf! Het is dan wel prettig, dat die mensen een beetje leuk zijn. En leuk is een subjectief begrip; jij bepaalt wie en wat jij leuk vindt. Dat geldt overigens tegelijk voor die mensen zelf; zíj bepalen ook of ze jóu leuk vinden. Wanneer dat niet zo is, wreekt dat zich sneller dan je lief is en sta je snel weer op straat. Wanneer je in sociaal opzicht geen aansluiting vindt bij jouw collega’s, kun je jouw werk nóg zo goed doen, dan ga je het nooit redden bij dat bedrijf.

Jouw keuze

Lekker dan, al die factoren die van invloed zijn op jouw werkplezier en de basis waarop jij jouw keuze moet baseren… Wat moet je in hemelsnaam kiezen?? Wát kies je en op welke basis? Uiteindelijk bepaal je dat zelf op factoren die voor jou belangrijk zijn. Dat kan natuurlijk gewoon het salaris zijn, maar als t alleen maar om t geld gaat houdt dat niet lang stand. Kom je vanzelf achter. Wanneer je niet heel ambitieus bent, zou ik allerlei dagelijkse dingen de overhand geven; hoe leuk zijn je collega’s, hoe prettig is je werkplek en hoe aantrekkelijk is de baan inhoudelijk. Natuurlijk is ook jouw beloning wel van belang en is het op termijn leuk als je een stapje kunt maken, maar iedere dag beleef je jouw werk, jouw werkplek en jouw collega’s dus daar beleef je het meeste van.

Minder vaak dan je denkt worden keuzes gemaakt op basis van carrière-wensen, maar wanneer je echt vooruit wilt, moet je daar in jouw vroege keuze voor een baan wel rekening mee houden. Vraag ernaar bij de sollicitatiegesprekken en stel daarin voorwaarden en/of laat het opnemen in overeenkomsten. Dat is echt niet vreemd, alhoewel dat wellicht wel zo aanvoelt. Het gaat uiteindelijk om jouw toekomst. Wanneer het blijft bij vage uitspraken en de werkgever wil daarover geen commitment afgeven, dan mag je eraan twijfelen of t wel echt gaat gebeuren. Niet erg, maar dan moet je jouw carrière wellicht elders gaan vervolgen en is het beginnen bij een werkgever eventueel van waarde wanneer je een klinkende naam op jouw CV kunt bijschrijven. Ook goed.

Jouw finale keuze is goed, wanneer het jouw doel dient. Jij bepaalt wat goed is voor jou en niemand anders. Kies echter wel goed en wees kritisch. Laat jouw keuze niet te gemakkelijk zijn, want daar krijg je spijt van op den duur. Eén ding moet je voorkomen; een CV met om de 2 à 3 maanden weer een ander adres en dat een paar jaar achter elkaar. Op enig moment nemen ze je niet meer serieus en dan loop je achter.

Jouw gevoel en de goede keuze :

Ga op je gevoel af, maar weeg voldoende argumenten af zodat je niet te snel gaat voor die kans die toevallig voorbijkomt. Geld is goed en leuk kun je het ook maken, maar een uitdaging in je werk en een fijne werkomgeving helpt je iedere dag weer vol enthousiasme aan de slag te gaan. En dát is wat je ook de voldoening geeft die nodig is. Ga voor die voldoening, ga voor je eigen goede gevoel en hou in ieder geval vol om dát te bereiken wat jij voor jezelf voor ogen hebt. SUCCES!