• Mandelaplein 1, 1314 CG ALMERE
  • info@work2b.nl
  • 036 - 200 22 33
  • Work2B is lid van de en maakt deel uit van de Taskforce Arbeidsmarkt

Meer werkplezier voor iedereen!

 

‘Werkplezier wil iedereen!’, ‘Werkplezier haal je uit simpele dingen’, ‘Werkplezier is iets, dat je niet kunt maken, omdat het vanzelf moet ontstaan…’, het zijn allemaal ware uitspraken. Waarom? Omdat werkplezier voor iedereen anders is. Het is vooral iets menselijks en gaat heel vaak om intermenselijk contact; oftewel hoe gaan mensen met elkaar om. De euro’s zijn weliswaar niet helemaal uit t spel weg te laten, maar meestal is het toch een ander mens, die je werkplezier bezorgt.

Volgens Wiktionary bestaat het uit 2 elementen; het genoegen tijdens je werk en de voldoening die je overhoudt aan ja werk. Dat zorgt er niet gelijk voor dat we er grip op hebben, maar maakt het wel gemakkelijker om te begrijpen wat een werknemer nodig heeft om tot meer werkplezier te komen.

Uit een onderzoek van RAET komen 7 belangrijke factoren, die je werkplezier bepalen en die in meer of mindere mate bijdragen aan jouw werkplezier. Deze liggen nogal voor de hand en ik noem ze vooral op om je uit te dagen bij jezelf na te gaan welke voor jóu het zwaarste weegt.

         Beloning / arbeidsvoorwaarden

         Werk/privébalans

         Betekenisvol werk doen

         Leuke collega’s

         Feedback / erkenning

         Vertrouwen in de organisatie

         Meedoen in besluitvorming

Opvallend is dat verschillende leeftijdsgroepen ook andere waarden hanteren. Zo wordt ‘beloning / arbeidsvoorwaarden’ voor mensen uit de leeftijdscategorie van 18 tm 34 jaar veel lager gewaardeerd dan gemiddeld. Euro’s lijken dus aan waarde te verliezen. Werkplezier lijkt daarmee dus belangrijker te worden en het is vooral iets wat je wilt hebben. Niet omdat je het erbij hebt gemaakt, maar omdat het er gewoon is. Het is randvoorwaardelijk om er iedere dag weer voor te gaan, want iets uit tegenzin doen houdt niemand lang vol.

Hoe is het nu gesteld met jóuw werkplezier?

1.   Je hebt t prima naar je zin op je werk en wilt niets anders meer

Gefeliciteerd, dit is blijkbaar jouw droombaan. Houden zo!

2.   Je bent regelmatig ontevreden, maar doet er niets aan. Je laat t zoals t is

Dit hou je niet lang vol, dus denk na over wat je moet doen. Zoeken naar een andere baan is een reële optie. De arbeidsmarkt is je vriend op dit moment, dus kijk eens om je heen en neem de tijd om eens wat mensen te spreken hierover. Je zult geïnspireerd worden

3.   Je bent ontevreden, maar doet er iets aan om het te verbeteren

Good-for-you! Zoek naar de oplossing en spreek met zoveel mogelijk collega’s, die in jouw ogen iets kunnen betekenen om het te verbeteren. Het is lang niet altijd nodig om te vertrekken en met een beetje extra energie kun je zaken naar je hand zetten. Op die manier val je ook op bij het management en wie weet zit er zelfs wel een promotie voor je in (als je dat überhaupt zou willen, natuurlijk)!

4.   Je ziet het niet meer goedkomen in je huidige betrekking en bent om je heen aan t kijken

Prima, maar wellicht geef je iets op wat heel veel waard is. Pas op voor het ‘groener gras’ effect! Je zult niet de eerste zijn, die vertrekt bij een bedrijf en na korte tijd weer terugkomt. Spreek met mensen buiten het bedrijf over hoe jij jouw situatie beleeft zodat je begrijpt of jij er misschien zelf iets aan kunt doen. Als je dan een goed beeld hebt, maak het dan bespreekbaar met jouw leidinggevende en kijk of er alsnog iets is wat jij of wat het bedrijf kan doen.

5.   Je bent de baas en erg ontevreden omdat niemand van jouw werknemers doet wat jij wilt

verkoop je bedrijf en ga iets anders doen. Er bestaat een kans dat je niet geschikt bent voor deze rol en dat geeft niets, want er is nog zoveel moois in de wereld dat je ergens wél op je plek bent.

Om diverse redenen is het heel belangrijk, dat je voor jezelf uitvindt of je wel voldoende werkplezier ervaart. Wanneer het antwoord nee is, zul je daar omwille van je gezondheid, je sociale omgeving en je hele levenskwaliteit iets aan moeten doen. Hoe? Stel die vraag aan zoveel mogelijk mensen, misschien zelfs je huisdokter. Maar zorg dat je er voldoende van krijgt, want er is geen vakantie zo mooi dat het ‘Plezier-in-je-werk’ kan compenseren.

Tips om meer plezier in je werk te krijgen:

         Daag jezelf uit en stel een doel voor de dag / week / maand, zodat je ergens naartoe kunt werken

         Maak afspraken met collega’s of je leidinggevende over leuke dingen bij het behalen van een (fictief) doel

         Doe dingen bewust anders. Op de middelbare school kreeg ik dit advies al van mijn docent marketing en het werkt echt! Rij eens op een andere manier naar je werk en zie compleet andere dingen 😊

         Noem de mindere dingen van je werk gewoon bij naam en maak ze bespreekbaar bij vrienden, familie maar zeker ook collega’s en je leidinggevende

         Maak een plan. Ik weet dat dit moeilijk is, maar doe het gewoon! Wat wil ik wel en wat wil ik niet, op welke manier wil ik mezelf ontwikkelen, waar wil ik staan over (x) jaar in mijn carrière etc. Je zult zien dat dit een onderdeel is van meer grip op je werkplezier